vineri, 25 februarie 2011

climbing-attitude

>http://www.climbing-attitude.org/ O problema cat se poate de serioasa.As vrea sa vad si pe la noi prin tara asa ceva. Cititi articolul semnat de Patrick Edlinger (Mentionez ca sunt membru aderent al acestei organizatii). Poate ca, in timp, cataratorii se vor raporta si la altceva in afara de gradul de dificultate si statistici/clasamente facute pe diverse site-uri (clasamente mai mult sau mai putin reale, mai mult sau mai putin subiective).
Neavand talent in ceea ce priveste detaliile, inserez linkul catre articolul scris de Laurentiu Anghel >http://escalada-alpinism.blogspot.com/2011/02/catarare-de-dragul-catararii.html Mi se pare un articol de bun simt si la locul lui, cu aplicabilitate maxima.
Ca fapt divers, un interviu cu Patrick Edlinger- >http://www.trentofestival.it/webtv/eng/scheda.php?idFilm=327/

vineri, 4 februarie 2011

Catarare Antalya

Ghidul actualizat, anul 2009 (editia a III-a), il puteti lua de aici-
>http://www.climb-europe.com/RockClimbingShop/Antalya-Sports-Climbing-Guidebook.html

Puteti achizitiona ghidul actualizat si de la campingul Jo.Si.To. (la intrare in satul Geyikbayiri), inclusiv un codicil cu traseele amenajate ulterior.
Din cate cunosc, Antalya este la mare cautare printre cataratorii romani.
Zone de catarare in Antalya
Geyikbayiri- 32 de sectoare cu cel putin 500 de trase; trasee de toate gradele de dificultate, cu lungimi pana la 40-50 m; zona in continua dezvoltare, din punctul de vedere al amenajarii traseelor;
Olympos- 12 sectoare cu cel putin 250 de trasee; trasee de la gradul 5 pana la 8a (poate si mai mult), cu lungimi pana la 45 m; au mai aparut cateva sectoare noi, conform ultimei editii a ghidului (spre exemplu, Ceneviz); de asemenea, s-au amenajat/se amenajeaza noi trasee;
Akayarlar- 17 trasee; o zona foarte frumoasa, la malul marii; accesul auto s-a schimbat, datorita celor 3 tunele si a modificarii sensurilor de mers pe sosea; fie lasati auto, inainte de intrarea in primul tunel, pe partea dreapta langa o constructie de beton (50 m inainte de tunel se face o bretea din drum), fie dupa cel de-al doilea tunel (imediat cum iesi din el) faci stanga si te intorci spre pestera de la Akyarlar, unde si lasi auto (in parcarea de pe stanga); traseele nu depasesc 20 m, cu grade intre 5+ si 7a+;
Karataslar- 10 turnuri cu vreo 70 de trasee; treci de Kemer, cum mergi din Antalya, si se face dreapta- am uitat numele satului (turnurile de conglomerat se vad din drum); traseele au intre 10 m si 150 m si au fost parcurse in stilul eticii saxone.

Akayarlar


















Olympos-Cirali

marți, 1 februarie 2011

Catarare Zillertal

In valea Zillertal sunt 27 de zone de escalada sportiva, 11 zone de catarare pe trasee de mai multe lungimi (dupa cate am vazut toate sunt amenajate in stilul escaladei sportive- adica f. sigure) si 16 zone de boulder.
Exista un ghid, Zillertal - Klettern und Bouldern, editat de AustriAlpin. Il gasiti peste tot in Austria.
Din punctul meu de vedere e una din cele mai spectaculoase zone de catarare din Europa. In perioada iulie-august e plin de cataratori straini (nu au putut intra cu masina intr-o parcare, din cauza corturilor montate pe langa masini- adica am intrat dar am luat dupa mine vreo doua hamuri si alte cateva maruntisuri aruncate printre corturi).
Am vazut multi nemti dar si spanioli si italieni. Ca si in Slovenia, nici urma de romani (o fi rau?).
Traseele de catarare, chiar si cele de mai multe lungimi (pana la 600 m.) sunt foarte bine echipate (exagerat de bine, pe alocuri, mai ales cele cu grade mici, pana in 6a/6a+). Am avut senzatia unei usoare subcotari a traseelor, dar cine stie.
Zonele de boulder sunt ascunse prin padure, o adevarata placere, mai ales vara.
Traseele de escalada sportiva pornesc de la gradul 3 si pana la 8c+, au lungimea intre 6 m si 65 m. (sunt peste 400 de trasee)
Traseele de mai multe lungimi pornesc de la gradul 5 la 8a, cu lungimi pana la 600 m. (Nordkante Mittergrat, 5A0, 6a+).
Traseele de boulder pleaca de la 3Cfb-block, 6Afb-trav pana pe la 8Bfb-block, 8A+fb-trav (cred ca sunt cel putin 200 de trasee de boulder).

Valea Zillertal nu trebuie ratata. E raiul cataratorilor. Majoritatea zonelor are acces usor si se poate merge cu intreg familionul.