marți, 1 februarie 2011

Catarare Zillertal

In valea Zillertal sunt 27 de zone de escalada sportiva, 11 zone de catarare pe trasee de mai multe lungimi (dupa cate am vazut toate sunt amenajate in stilul escaladei sportive- adica f. sigure) si 16 zone de boulder.
Exista un ghid, Zillertal - Klettern und Bouldern, editat de AustriAlpin. Il gasiti peste tot in Austria.
Din punctul meu de vedere e una din cele mai spectaculoase zone de catarare din Europa. In perioada iulie-august e plin de cataratori straini (nu au putut intra cu masina intr-o parcare, din cauza corturilor montate pe langa masini- adica am intrat dar am luat dupa mine vreo doua hamuri si alte cateva maruntisuri aruncate printre corturi).
Am vazut multi nemti dar si spanioli si italieni. Ca si in Slovenia, nici urma de romani (o fi rau?).
Traseele de catarare, chiar si cele de mai multe lungimi (pana la 600 m.) sunt foarte bine echipate (exagerat de bine, pe alocuri, mai ales cele cu grade mici, pana in 6a/6a+). Am avut senzatia unei usoare subcotari a traseelor, dar cine stie.
Zonele de boulder sunt ascunse prin padure, o adevarata placere, mai ales vara.
Traseele de escalada sportiva pornesc de la gradul 3 si pana la 8c+, au lungimea intre 6 m si 65 m. (sunt peste 400 de trasee)
Traseele de mai multe lungimi pornesc de la gradul 5 la 8a, cu lungimi pana la 600 m. (Nordkante Mittergrat, 5A0, 6a+).
Traseele de boulder pleaca de la 3Cfb-block, 6Afb-trav pana pe la 8Bfb-block, 8A+fb-trav (cred ca sunt cel putin 200 de trasee de boulder).

Valea Zillertal nu trebuie ratata. E raiul cataratorilor. Majoritatea zonelor are acces usor si se poate merge cu intreg familionul.


Niciun comentariu: