joi, 26 aprilie 2012

Cirali-Antalia

M-am întors de curând din Cirali.
Accesul se face dinspre drumul Antalya-Kemer-Kumluca. Distanţa faţă de Antalya este de circa 90 km.
În Cirali există patru faleze mari şi late.
În total, sunt cam 30 de trasee (vreo 4 nu apar în ultimul topo).
Traseele au dificultatea cuprinsă între gradul 5 şi 8a+ (două trasee).
Marea majoritate a traseelor sunt de faţă căzută şi sunt f.f. bine asigurate. Toate traseele până la gradul 7a, inclusiv, sunt f. tehnice: dacă nu stai bine la capitolul "poziţionarea picioarelor" ai probleme.
Traseele mai tari de 7a sunt cu mişcări în forţă, date bine pe spate (mai ales cele care pleacă din regruparea intermediară- topul traseului de jos) şi foarte spectaculoase.
Un avantaj major al zonei îl constituie faptul că nu ai de-a face cu o puzderie de căţărători, cum este la Geykbayiri. În principiu, rar găseşti pe cineva la căţărat.
Accesul este uşor: după pensiunea Kibele (aflată pe partea dreaptă a drumului cum mergi din centrul satului spre şoseaua principală) se face un drum de pământ (spre râu). Când ajungi la râu, îl traversezi; prima faleză se vede de pe malul râului (faleza Kabe); din râu ajungi direct în poteca de sub baza falezei; celelalte faleze se află în partea din dreapta cum te uiţi la stâncă.
Traseele au între 15 şi 30 m.
În apropiere de Cirali se află şi zona de căţărare Olympos.
De asemenea, este în plină dezvoltare o zonă de căţărare numită Geneviz (în prezent sunt vreo 40 de trasee, majoritatea amenajate de Piola). Accesul se face cu barca din Olympos.
Nu mai e cazul să menţionez obiectivele turistice din zonă: sunt o grămadă (inclusiv Chimerae- Yanartaş, focurile vii).
Este de menţionat faptul că, datorită lucrărilor la şosea, accesul la traseele de la faleza din Akiarlar nu este posibil în acest moment.
Cam atât.

Niciun comentariu: