miercuri, 15 august 2012

Rarau

Cel mai ușor se ajunge în Rarău din Pojorâta: 17 km. Șoseaua e modernizată! Eu, evident, am venit din Chiril. Mare grijă că din Chiril spre Rarău drumul este rupt la propriu (șanse mari să-ți rupi mașina).
În ceea ce privește cazarea la Hotelul Alpin Rarău (cabana nu mai există) pot spune că prețul este enorm față de condițiile oferite. Recomand cu căldură cazarea la cort sau la pensiunile aflate spre Pojorâta (același preț ca la Hotelul Rarău dar în condiții mult superioare).
Am ajuns în zonă în timpul săptămânii și am constatat că era foarte aglomerat. Însă la sectoarele de cățărare era liniște și pace. Evident că auzi imbecili care zbiară și urlă din diverse locații, dar e ceva natural în peisajul nostru.
Nici urmă de grătare și manele.
Accesul la sectoarele de cățărare este foarte ușor. Dacă Șuncuiuș este cea mai jegoasă zonă de escaladă din România, Rarăul se află la polul opus (bravo celor care au grijă de zonă).

În afară de sectoarele care se găsesc pe topo-urile cu Rarăul de pe net, mai avem două:

Sectorul Drogheria - după Traseul White Christmas (Umărul Pietrelor Doamnei)
Furazolidon 6a
Saprosan 6b+
Fluocinolon 7c+
Mucosolvan 6c
Visine 6b
Colebil 5c
Romparkin 6b
Extraveral 6a+
Distonocalm 5
Ciocolax 6a+
Viagra 6a
Morfină 7c+
Vitamax 7b+
Fenobarbital 7a+
Aspirină 6b
Fortral 7a+
Plegomazin 7c+

Sectorul Berii- cum te uiti la Piatra Mare, marele bolovan din stanga.
Driver 6a
Ursus 6b
Tuborg Strong 7c+?
Silva 8A?
7,2% 6b
O Skol 6b+
Halbă 7c+
Ţap 6c+
Brună 5
Malţ 6c
Dabb 7a
Corona 7c/7c+
Drojdie 6b
Hamei 7c

În aceste două sectoare nu am fost. Am primit informațiile ulterior, pe mail, și am decis să le fac publice. E păcat să te duci la cățărat în Rarău și să nu cunoști existența acestor două faleze.

Am fost numai la Peretele Cotețului, care se află imediat după Hotelul Rarău. Am constatat că traseele nu sunt recomandate începătorilor datorită poziționării spiturilor. În multe cazuri distanța dintre ele este mare, în alte cazuri nu au fost puse strălucit (am avut senzația că s-a cam rupt logica traseului datorită poziționării spitului) iar în alte cazuri necesitatea de a asigura te obligă să faci niște mișcări nefirești. De asemenea, am avut senzația că și cotațiile nu sunt foarte exacte- spre exemplu, primii 5 metri din Simfonia (7a+) mi s-au părut mai tari decât pașii din Phantom of the Opera (7c). E drept că am fost prima dată în zonă, deci nefamiliarizat, și e foarte posibil să nu fi "citit" mișcările cum trebuie. De altfel, traseele menționate în exemplu nu le-am legat.

Per ansamblu, o zonă foarte frumoasă!

Niciun comentariu: