miercuri, 15 august 2012

Rarau

Cel mai ușor se ajunge în Rarău din Pojorâta: 17 km. Șoseaua e modernizată! Eu, evident, am venit din Chiril. Mare grijă că din Chiril spre Rarău drumul este rupt la propriu (șanse mari să-ți rupi mașina).
În ceea ce privește cazarea la Hotelul Alpin Rarău (cabana nu mai există) pot spune că prețul este enorm față de condițiile oferite. Recomand cu căldură cazarea la cort sau la pensiunile aflate spre Pojorâta (același preț ca la Hotelul Rarău dar în condiții mult superioare).
Am ajuns în zonă în timpul săptămânii și am constatat că era foarte aglomerat. Însă la sectoarele de cățărare era liniște și pace. Evident că auzi imbecili care zbiară și urlă din diverse locații, dar e ceva natural în peisajul nostru.
Nici urmă de grătare și manele.
Accesul la sectoarele de cățărare este foarte ușor. Dacă Șuncuiuș este cea mai jegoasă zonă de escaladă din România, Rarăul se află la polul opus (bravo celor care au grijă de zonă).

În afară de sectoarele care se găsesc pe topo-urile cu Rarăul de pe net, mai avem două:

Sectorul Drogheria - după Traseul White Christmas (Umărul Pietrelor Doamnei)
Furazolidon 6a
Saprosan 6b+
Fluocinolon 7c+
Mucosolvan 6c
Visine 6b
Colebil 5c
Romparkin 6b
Extraveral 6a+
Distonocalm 5
Ciocolax 6a+
Viagra 6a
Morfină 7c+
Vitamax 7b+
Fenobarbital 7a+
Aspirină 6b
Fortral 7a+
Plegomazin 7c+

Sectorul Berii- cum te uiti la Piatra Mare, marele bolovan din stanga.
Driver 6a
Ursus 6b
Tuborg Strong 7c+?
Silva 8A?
7,2% 6b
O Skol 6b+
Halbă 7c+
Ţap 6c+
Brună 5
Malţ 6c
Dabb 7a
Corona 7c/7c+
Drojdie 6b
Hamei 7c

În aceste două sectoare nu am fost. Am primit informațiile ulterior, pe mail, și am decis să le fac publice. E păcat să te duci la cățărat în Rarău și să nu cunoști existența acestor două faleze.

Am fost numai la Peretele Cotețului, care se află imediat după Hotelul Rarău. Am constatat că traseele nu sunt recomandate începătorilor datorită poziționării spiturilor. În multe cazuri distanța dintre ele este mare, în alte cazuri nu au fost puse strălucit (am avut senzația că s-a cam rupt logica traseului datorită poziționării spitului) iar în alte cazuri necesitatea de a asigura te obligă să faci niște mișcări nefirești. De asemenea, am avut senzația că și cotațiile nu sunt foarte exacte- spre exemplu, primii 5 metri din Simfonia (7a+) mi s-au părut mai tari decât pașii din Phantom of the Opera (7c). E drept că am fost prima dată în zonă, deci nefamiliarizat, și e foarte posibil să nu fi "citit" mișcările cum trebuie. De altfel, traseele menționate în exemplu nu le-am legat.

Per ansamblu, o zonă foarte frumoasă!

joi, 9 august 2012

Șuncuiuș

Accesul spre zona Șuncuiuș este ușor. Din localitatea Șuncuiuș se merge spre Peștera Unguru Mare (înainte de a trece calea ferată spre Bratca se face un drum spre dreapta).

În dreptul primului pod avem trei faleze:
Prima faleză, situată chiar pe partea stângă a drumului. Chiar la baza falezei se află o pubelă de gunoi (când am fost eu, începutul lui august 2012, pubela era plină ochi cu gunoi și la fel și accesul la trasee).
Sunt 10 trasee de escaladă, cu gradele cuprinse între 5+ și 6b+ (lungimea care pleacă din top-ul comun a patru trasee). Sunt scrise, la bază, numele și dificultatea. Mențiune specială: baza falezei este groaznic de jegoasă-focar de infecție (din cauza resturilor aruncate de turiști). Aveți grijă la vipere: în traseul Somebody (6a+) m-a sâsâit o viperă de mai multe ori (e drept că nu am văzut-o!)

Celelalte două faleze sunt pe partea opusă a Crișului Repede, după ce treci podul. Aici sunt vreo 25 de trasee de escaladă cu gradele cuprinse între 5b și 7c. Nu am urcat nici un traseu în zonă.

În dreptul celui de-al doilea pod, cum traversezi Crișul, avem o faleză cu circa 15 trasee. Nici aici nu am urcat vreu traseu.
Imediat cum treci podul încep Cheile Mișidului. Cheile nu sunt întinse (lungi)însă sunt o hazna publică în adevăratul sens an cuvântului!!! Nu intru în detalii.

După cel de-al treilea pod (care reprezintă și accesul către peștera Unguru Mare) drumul se termină chiar lângă Criș. În stânga avem o ultimă faleză. Avem de-a face cu 22 de trasee, cu gradele cuprinse între 6- și 8a+.
Nu am urcat nici un traseu de la această faleză! De ce? N-am văzut în viața mea o faleză mai împuțită ca aici!!!
La baza traseelor tronau mii (fără exagerare) de rahați de toate dimensiunile și culorile. Și, evident, erau însoțiți de hârtia igienică aferentă, și ea de toate culorile, dimensiunile și modelele posibile.

Nu pot spune decât că, cel puțin în ceea ce privește prima și ultima faleză de cățărare, ȘUNCUIUȘ ESTE CEA MAI ÎMPUȚITĂ ZONĂ DE CĂȚĂRARE DIN LUME.
Prima faleză este un focar de infecție, în adevăratul sens al cuvântului.
Nu am văzut în viața mea o asemenea cantitate de rahat pe metru pătrat, însoțită de hârtia igienică aferentă, astfel cum aceasta se găsește la ultima faleză.
Mai este ceva important de menționat: La ultimul pod se află un refugiu salvamont. În spatele refugiului colcăia mizeria.

Rușine tuturor celor de acolo, inclusiv turiștilor care au trecut și trec pe acolo și contribuie la așa ceva!!!
Păcat pentru că întreaga zonă este foarte frumoasă!!!

Cheile Folea (Cheile Olănești)

Cheile Folea sunt situate la 18 km de Olănești. Se urmărește un drum forestier (se face stânga la bifurcații). Drumul este rău, mai ales dacă a plouat în prealabil.
Este o zonă interesantă, traseele predominante fiind cele ușoare.
Există trasee de escaladă, clasice și de trad.
Eu am fost în zonă la sfârșitul lunii iulie și nu au fost probleme cu căldura. Se poate merge toată vara liniștit.

Prima faleză se află la intrarea în chei, pe partea stângă (în urcare).
Sunt 5 trasee. Interesante sunt: Axel (6b+)- al treilea, Hans-Jorg (6c+)- al patrulea.

Cea de-a doua faleză se află pe stânga, înainte de trecerea podului. Sunt 15 trasee, cu grade între 5 și 6b+. Sunt trasee ușoare cu asigurări dese.

Cea de-a treia faleză se află pe partea opusă falezei sus-menționate (dreapta în urcare): se traversează râul.
AIci se găsesc două trasee de escaladă, Penelopa (6c+,7a, 2lc) și Calypso (6c+,7a, 2 lc), și câteva trasee de trad.

În continuare, tot pe dreapta, se mai găsesc câteva trasee de escaladă și câteva clasice după care urmează un sector cu 4 trasee (din punctul meu de vedere niște boschetării), cu gradele de 5-, 5, 6- și 6.

În zona vetrei de foc mai există câteva trasee de escalada și de trad.

Potențialul zonei este f. mare însă, la ora actuală, numărul, palierul redus de dificultate al traseelor și accesul nu justifică un interes serios.